İstanbul Gıda Merkezi tasarlanıyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Gıda Tarım ve Hayvancılık Daire Başkanlığı, İstanbul’a kurulması planlanan İstanbul Gıda Merkezi’nin Gelecek Tasarım Projesi’nin çalışmalarını sürdürüyor. Gıda merkezinin kurulması, yatırım ve yönetim modellerinin değerlendirilmesi için “İstanbul Gıda Merkezi Geleceği Ortak Akıl Konferansı” düzenlendi.

Responsive image

Konferansın ilk gününün açılış konuşmasında açıklamalarda bulunan İBB Gıda Tarım ve Hayvancılık Daire Başkanı Bayram Ali Çakıroğlu, İstanbul Gıda Merkezi Gelecek Tasarım Projesi’ni geçen yıl başlattıklarını hatırlatarak; “Yer seçimi kriterleri belirledi. Gıda merkezinin kurulmasına ilişkin nasıl bir işletme modeliyle çalışabileceği tespit edildi ve mevzuat ihtiyaçların neler olduğu ortaya konuldu” dedi. Açılış konuşmasından sonra Prof. Dr. İbrahim Kırcova moderatörlüğünde gerçekleşen oturumda, dünyada ve Türkiye’de bulunan gıda merkezlerine yönelik çevresel analizler yapılarak, İstanbul Gıda Merkezi geleceğine yönelik yatırım ve yönetim modeli değerlendirmeleri gerçekleştirildi.

Responsive image

MODERN BİR TESİS İNŞA EDİLECEK…

Ortak Akıl Konferansı’nın ikinci gününde İstanbul Gıda Merkezi Tasarım Projesi ile ilgili bilgilendirme sunumunun ardından açılış konuşmasını gerçekleştiren İBB Genel Sekreteri Hayri Baraçlı; “Bu tesis çağın ihtiyaçlarına cevap verirken, aynı zamanda İstanbul’un hedeflerine de bir şekilde hizmet etmesi gerekiyor. İstanbul’da yeni bir gıda merkezini, yeni bir vizyonla ortaya koyma gayreti içerisindeyiz. Gıda önemli bir konu. 90 yıl yaşayan bir insan ortalama 164 ton gıda ve sıvı tüketip, 64 kilo ile ömrünü tamamlıyor. Bir makine olan insanın ihtiyaçlarını karşılayabilmek için de gıdanın hijyenik olması lazım” açıklamasında bulundu.

Responsive image









İstanbul Gıda Merkezi Geleceği Ortak Akıl Konferansı"

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından hayata geçirilen Hal İstanbul Gelecek Tasarım Projesi kapsamında, gıda merkezinin kurulması için yatırım ve yönetim modellerinin değerlendirilmesi için düzenlenen "İstanbul Gıda Merkezi Geleceği Ortak Akıl Konferansı" başladı.
Responsive image


Responsive image

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen Hal İstanbul Gelecek Tasarım Projesi kapsamında, gıda merkezinin kurulması için yatırım ve yönetim modellerinin değerlendirilmesi için düzenlenen "İstanbul Gıda Merkezi Geleceği Ortak Akıl Konferansı" başladı.

Konferansta konuşan, İBB Gıda, Tarım ve Hayvancılık Daire Başkanı Bayram Ali Çakıroğlu, Hal İstanbul Gelecek Tasarım Projesi'ni geçen yıl başlattıklarını hatırlattı.

Projede, başlatılan alan itibariyle yer seçimi kriterlerini belirlediklerini ifade eden Çakıroğlu, gıda merkezinin kurulmasına ilişkin nasıl bir işletme modeliyle çalışabileceğini tespit ettiklerini ve mevzuat ihtiyaçların neler olduğunun ortaya koyulduğunu söyledi.

Çakıroğlu bugün gerçekleşen konferansın projenin devam etmesi konusunda önemli bir nokta olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Konferansta bir gıda merkezinde finansman modeli nedir? Onu konuşacağız. Bir de nasıl bir yönetim modeliyle bu tesisler işletilecek, bunları netleştirmeye çalışacağız. Dünya örneklerinde, meyve, sebze, süt, et, kuru gıda ürünleri gelişmiş ülkelerde bütünleştirilmiş pazarlarda ticarete konu ediliyor. Gelişmekte olan ülkelerde ise, daha fazla sektörü biraraya getirmekten ziyade, ayrı ayrı değişik alanlarda her türlü ticari etkileşimden uzak, sistemler bugüne kadar kurgulanmış. Bu projenin çıkış noktasından bri tanesi de budur."

Ülkedeki gıda merkezleri konusuna değinen Çakıroğlu, özellikle bu sektörde etkileşimi sağlayabilecek ve sektörleri bir arada daha güçlü geleceğe taşıyacak, uluslararası örneklerde olduğu gibi olağanüstü teknolojilerle donatılmış, uluslararası ticareti yapabilen, elektronik sistem, e-ticareti, yeterince kullanabilen modern bir sisteme ihtiyaç olduğunu anlattı.

Açılış konuşmasından sonra Prof. Dr. İbrahim Kırcova moderatörlüğünde gerçekleşen oturumda, dünyada ve Türkiye'de bulunan Gıda Merkezleri'ne yönelik çevresel analizler yapılarak, İstanbul Gıda Merkezi Geleceği'ne yönelik Yatırım ve Yönetim Modeli Değerlendirmeleri yapıldı.

Panelin ardından tüm paydaşların fikirleri alınarak İstanbul'un Gıda Merkezi'nin kurulması için gerekli stratejik adımlar tartışılmasının ardından ortak akıl konferansı sona erecek.

Proje

İstanbul Büyükşehir Belediyesi kentin potansiyelini doğru değerlendirme, İstanbul hallerini gıda teknolojilerini takip eden ve gıda standartlarına uygun biçimde çalışmaların yürütülmesi amacıyla Hal İstanbul Gelecek Tasarım Projesi'ni hayata geçirdi. Projenin ilk adımı olarak 2015 yılında Meyve ve Sebze, Kuru Gıda, Su Ürünleri, Süt Ürünleri, Et Ürünleri ve Kesme Çiçek Sektörlerine yönelik Ortak Akıl ve Karar Konferanslarını gerçekleştirdi.



İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilecek olan İstanbul Gıda Merkezi Geleceği Ortak Akıl Konferansı’nda, gıda sektöründe belirlenmiş olan stratejik öncelikler doğrultusunda İstanbu’un potansiyeli değerlendirilecektir. Bu değerlendirmenin ışığında İstanbul hallerinin gıda teknolojilerini yakından takip eden ve Avrupa Birliği standartlarında gıda ticareti yapabilen bir Uluslararası Gıda Merkezi konumuna getirilmesi amaçlanmaktadır. Bu amaç doğrultusunda alanında uzman paydaşlarımızın bilgi ve tecrübelerini birleştirmek amacı ve katılımlı yönetim anlayışı ile ortak akla ulaşmak adına İstanbul Gıda Merkezi Geleceği Ortak Akıl Konferansı gerçekleştirilmiştir.